ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
Αλεξάνδρεια
Εισαγωγικό σημείωμα: Η Αλεξάνδρεια είναι πόλη της Αιγύπτου με μακρά ιστορική παράδοση, καθώς στην αρχαιότητα αποτελούσε ισχυρό οικονομικό και πνευματικό κέντρο. Γεωγραφικά εντοπίζεται στη βόρειο Αφρική, δυτικά του δέλτα του Νείλου, στον ισθμό μεταξύ της Μαρεώτιδος λίμνης και της Μεσογείου Θάλασσας. Ιδρύθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο το 331 π.Χ. είναι διάσημη για τον φάρο της και τη βιβλιοθήκη.
Ο αλεξανδρινός ο καθαρός ο ουρανός
στον έρωτα είναι σαν διαμάντι ανθεκτικός
κι όπως καθρεφτίζεται στη θάλασσα ζεστός
λες γιασαλάμ να κι ένας άξιος μισθός
Βρε γιασαλάμ πού να το φανταστώ
τόσο γλυκό το φθινόπωρο αυτό
τούτος ο ουρανός ο φθινοπωρινός
είναι ο αυθεντικός ο αλεξανδρινός
Το ένα μου λιμάνι είναι δυτικό
το άλλο το παλιό ανατολικό
έχω αεροδρόμιο στο βοριά
κι ένα αρχαίο φάρο προς το νοτιά
Ναι ο ουρανός ο καθαρός ο αυθεντικός
στην Αλεξάνδρεια είναι τόσο ανθεκτικός
που όταν σκάει το κύμα δυνατά στο Κάιτ Μπέι*
παντάν παντάν βρε γιασαλάμ** ο έρωτας λέει
Γιασαλάμ θα πει τόσα χώρεσα
που το δαίμονά μου συγχώρεσα
για όλα του τα πάθη τα άγρια
γιασαλάμ θα πει Αλεξάνδρεια
*Κάιτ Μπέι: περιοχή της Αλεξάνδρειας
** Χρησιμοποιείται επίσης ως χαιρετισμός και σημαίνει ειρήνη και εσωτερική γαλήνη.
Αλεξάνδρεια – Γιάννης Κότσιρας (Live)
🎧 Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα
📝 Στίχοι: Άρης Δαβαράκης
© 2002 Minos – EMI SA
Λαμβάνοντας υπόψη σας τις πληροφορίες του εισαγωγικού σημειώματος να γράψετε το ερμηνευτικό σας σχόλιο για το τραγούδι. Πιστεύετε πως ο περιβάλλων χώρος συμβάλλει στην ψυχική υγεία των ανθρώπων; Να απαντήσετε σε ένα κείμενο 150-200 λέξεων.
Το τραγούδι αυτό είναι ένας ύμνος στην Αλεξάνδρεια, μια ιστορική πόλη με πλούσια πολιτισμική παράδοση που βρίσκεται στη βόρειο Αφρική και είναι ιδιαίτερα γνωστή για το λιμάνι και τον φάρο της, τα οποία μνημονεύονται στους στίχους 9 και 12 αντίστοιχα. Στην έναρξη του τραγουδιού κυριαρχεί η εικόνα του ουρανού της Αλεξάνδρειας, ο οποίος χαρακτηρίζεται «καθαρός», «ζεστός» και «αυθεντικός» αισθητοποιώντας τα θετικά και ευχάριστα συναισθήματα που προκαλεί στο ποιητικό υποκείμενο. Μάλιστα, ο ουρανός της Αλεξάνδρειας φαίνεται να δημιουργεί κι ένα ειδυλλιακό τοπίο κατάλληλο να φιλοξενήσει τον έρωτα, όπως πιστοποιεί η παρομοίωση «στον έρωτα είναι σαν διαμάντι ανθεκτικός». Με τη σειρά της η επανάληψη της λέξης «γιασαλαμ» που αποτελεί χαιρετισμό και παραπέμπει σε ειρήνη και εσωτερική γαλήνη αναδεικνύει εμφατικά την θετική ψυχολογία που προκαλείται στο αλεξανδρινό αυτό τοπίο. Στους καταληκτικούς στίχους το ποιητικό υποκείμενο σε α’ ενικό πρόσωπο εξομολογείται πως για την ψυχική ηρεμία που αισθάνεται ευθύνεται η συμφιλίωση με τον εαυτό του, όπως αναδεικνύουν οι στίχοι «που το δαίμονά μου συγχώρεσα για όλα του τα πάθη τα άγρια», η οποία συμφιλίωση επετεύχθη λόγω της επίδρασης του αισθαντικού τοπίου που απολαμβάνει κάτω από τον αλεξανδρινό ουρανό.
Προσωπικά, πιστεύω πως ο περιβάλλων χώρος επιδρά σημαντικά στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Η ποιότητα του περιβάλλοντος δύναται να επηρεάσει τη διάθεση και γενικότερα τη συναισθηματική κατάσταση των ανθρώπων. Φυσικά περιβάλλοντα με χώρους πρασίνου και υδάτινες περιοχές μειώνουν το άγχος που πυροδοτείται στο γκρίζο αστικό περιβάλλον και βελτιώνουν την ψυχική υγεία.
Average Rating